tiistai 15. tammikuuta 2013

Battlestar Galactica- Lautapeli

Pääsin jonkin aikaa sitten kokeilemaan kavereiden kanssa Battlestar Galactica- lautapeliä. Koska pidin kyseisestä pelistä, ajattelin esitellä sen lyhyesti jotta hekin jotka eivät ole päässeet kokeilemaan, tietävät suunnilleen mitä odottaa. Fantasy Flight on pelin julkaisija ja Corey Konieczka suunnittelija. Yleisesti sanoisin, että kannattaa olla jonkinlainen tuntemus k.o sarjasta (uudesta) sillä peli perustuu täysin siihen ja hahmoista yms. saa näin enemmän irti. Edellinen ei ole kuitenkaan mitenkään pakollista, sillä pelin salaliitto- kuvion tajuaa kyllä nopeasti muutenkin.


Pelin ydin on tietty sama kuin sarjassa; Cylonit ovat tuhonneet lähestulkoon kaiken ja pieni joukko selviytyjiä yrittää löytää tiensä Kobol- planeetalle josta reitti maa- planeetalle pitäisi löytyä. Pelaajat valitsevat hahmokorteista mieleisensä ja pelaavat hahmonsa taitojen mukaan ja totta kai sen, onko hahmo cylon vai ihminen. Se, oletko ihminen vai cylon käy ilmi korteista jotka jaetaan arvalla pelin alussa ja n. puolivälissä. Kukaan muu kuin cylonia pelaava henkilö ei lähtökohtaisesti tiedä kuka on cylon. Pelaajamäärästä riippuen cyloneita voi olla usempiakin ja jos he tajuavat toisensa he voivat melko hyvin hiekoittaa ihmispelaajien edistymistä. Ihmispelaajat voittavat mikäli joukko pääsee koboliin ja cylonit voittavat, mikäli onnistuat valtaamaan aluksen tai vahngoittamaan sitä tarpeeksi. Pelissä mitataan sarjassakin tärkeitä resursseja (ruoka, moraali, polttoaine ja väestö) joita täytyy pitää tasapainossa. Cylonit voittavat myös mikäli jokin resurssi onnistutaan pudottamaan nollaan.


Galacticaa yritetään pommittaa cylonien toimesta ja tämän takia on tärkeää, että edes yksi pelaajista valitsee pilottihahmon, jotta vihollisaluksia voidaan tuhota tehokkaasti. Aluksella on eri paikkoja joissa tehdään eri asioita. Komentosillalta Amiraalihahmo voi määrätä isoja räjähdyksiä vihollista kohti ja hangaarista pilotit pääsevät ampumaan itsensä avaruuteen taistelemaan. Aluksella on myös vankikoppi ja sairastupa joihin päätynyt ei pysty paljoa tekemään ja onkin järkevää pyrkiä k.o paikasta mahd. nopeasti pois.

Pelaajat toimivat mm. yllä näkyvien korttien avulla. Jokainen saa omia taitoja vastaavia kortteja ja voi käyttää niiden toimintoja pelin edetessä. Pelin kuluessa nostetaan myös ns. Kriisikortteja jotka tuovat mukanaan nimensä mukaisesti aina jonkin kriisitilanteen; Vesi on lopussa, vihollisia ilmestyy, jokin menee rikki jne. Kriiseissä pelaajat auttavat antamalla kriisin vaatimia resursseja (eli oikean värisiä kortteja) kasaan. Kortit annetaan väärinpäin, sillä cylonit voivat näin salaiseti antaa pakkaan väärän värisiä kortteja jotka vähentävät yhteistulosta ja näin heikentävät mahdollisuutta selvitä kriisistä. Jos resursseja saadaan tarpeeksi, kriisistä selvitään ja jos ei selvitä, niin jotain pahaa tapahtuu (resursseja vähentyy jne.).


Ihmisten selviytymisen kannalta on tärkeää saada selville ketkä ovat cyloneita. Jos joku epäilee henkilöä cyloniksi hän voi esittää epäilynsä ääneen, perustella ne ja saada kenties muut puolellensa. Ainakin presidenttihahmo pystyy heittämään epäillyn vankikoppiin tutkintojen ajaksi. Hauska juttu onkin se, että vaikka cylon saadaan kiinni, hahmo ei poistu pelistä aan jää keksimään kaikenlaista jäynää ihmisille ja yrittää yhä sabotoida peliä. Pelissä vaaditaan tiimityötä ja kommunikointia. Kriisit pitää saada selvitettyä ja mahdolliset cylonit on paljastettava ja vangittava. Cylonia pelaavat pelaajat joutuvat väistämättä valehtelemaan ja juonimaan muita vastaan. Peli vaatii toisin sanoen keskustelualtista porukkaa sillä isoin osa pelin hauskuudesta tulee pelaajien välisestä juonittelusta, pohtimisesta ja asioiden selvittelystä. Peliin onkin syytä keskittyä ja jättää muut puuhat kokonaan pois sillä onnistunut peli vaatii kaikkien panoksen.


Itse ilahduin siitä, että säännöt olivat melko helpot ja nopeat oppia. Lauta on suunniteltu fiksusti ja sen ulkoasu on selkeä, cylonina oleminen on tehty hyvin ja muutenkin hahmot/roolit kunnioittavat enemmän kuin hyvin sarjan hahmoja. Ei ainakaan tähän mennessä ole tullut mieleen, että jokin pelihahmon ominaisuus ei sovi kyseisen hahmon esikuvaan. Kriisit on tehty hauskalla tavalla paniikkia herättäviksi ja koska kortit on sekoitettu, mikä tahansa katastrofi voi iskeä heti alkuun joten uudelleen pelattavuus on kohdillaan. On myös hyvä tietää, että jos peli alkaa kulua puhki niin voi aina ostaa lisää sisältöä lisäosan muodossa

Kannattaa kokeilla jos; on sarjan ystävä, pitää pitkistä tiimipeleistä tai juonittelupeleistä ja jos yleisesti nauttii hyvistä lautapeleistä hyvässä seurassa. Itsehän olin heti aluksi cylon Boomeria pelatessani, ja hauskaa oli! Suosittelen lämpimästi.





9 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

tuo voisi olla kyllä bsg:n ystävänä mielenkiintoinen peli, täytyy pitää mielessä jos satun joku päivä "uudelleen innostumaan" lautapeleistä. kirjoitit että cylonit määrätään alussa ja n. puolivälissä niin tuo puolenvälin juttu ilmeisesti vastaa sarjassa olleen final fiven aktivoitumista?

Kopio kirjoitti...

Ei se oikeastaan siihen liity, pikemminkin saattaa ilmaantua uusia cyloneita pelaajiin tai että joku on ollut ns. sleeper agentti :)
Ja tosiaan jos on vain neljä pelaajaa, niin ensimmäisellä "cylo- arvalla" ei ehkä tule yhtäkään cylonia vielä.

Mikko kirjoitti...

oukei. ja siis bsg:n kaltaisista hienoista asioista puheenollen... onnittelut merkkipäivän johdosta! :)

Kopio kirjoitti...

Heh, kiitoksia :)

alinore kirjoitti...

On jo pitkään himoittanut kokeilla tätä peliä, täytyy kyllä etsiä se jostain käsiin. On a different note: blogissa odottaa haaste! http://alinoresadventures.blogspot.fi/2013/01/11-haaste.html

Kopio kirjoitti...

Juu kannattaa hankkia jos kukkaro antaa periksi, noin 50 euroa se yleensä maksaa esim puolenkuunpelien siuilta oi tilata :)
Kiva haaste, katsotaan saanko jossain välissä tehtyä:)

Jonas kirjoitti...

Vaikuttaa vähän Diplomacyn kaltaiselta peliltä siinä mielessä että tuossa on aineksia kunnon itkupotkuraivareille.

Unknown kirjoitti...

Itse peliin en ota kantaa, mutta tämä artikkeli oli erittäin hyvin kirjoitettu!

Kopio kirjoitti...

Kiitoksia Thaumi :)