maanantai 6. helmikuuta 2012

Myyttejä tyttöpelaajista, faktaa ja fiktiota

 Hei pelikansa!

Tänään aion kirjoittaa aiheesta joka on tympinyt minua jo hirveän pitkään. Olen filosofinen luonne joten pohdin asioita paljon. Tämän lisäksi olen feministi, niin kuin meidän kaikkien kuuluisi olla ja koska edustan "gamertyttöjä" olen hirmuisen suivaantunut netin levittämästä aivan väärästä kuvasta meitä tyttö-pelaajia kohtaan. Riveiltä ja niiden välistä näkyy varmasti ärsyyntyneen kirjoittajan tunnelataus mutta olkaa hyvät älkääkä pitäkö sitä uhkaavana tai vähätelkö sitä. Tästä lähtee.


 
  Ensimmäinen ja jostain syystä näkyvin versio gamertytöstä on huoramaisesti elehtivä lähes tai kokonaan alaston tyttö joka esittelee ohjaimia vartalollaan tai fallisesti kasvojen lähistöllä.
Toinen vaihtoehto on pyllistellä peliaiheisten pikkuhousujen kanssa kameralle. Tytöille ja naisille luodaan jo mainstream kulttuurin kautta hirveät ulkonäköpaineet ja nyt niitä levitetään tällekin alalle? MIKSI? No miehiä vartenhan nämä kuvat lähinnä ovat olemassa, selvästi. "katso kuinka kuuma kissa, ehkä hän haluaisi pelata kanssasi". Minkä takia jokaisessa asiassa naisten täytyisi esiintyä seksikkäänä? Onko maailma todellä NÄIN vääritynyt? Tunnen useita pelityttöjä, jotka ovat nättejä/kauniita, mutta jotka pelaavat pelejään villasukat jalassa löysään huppariin kietoutuneena, niin kuin miehetkin ja niin minäkin teen. Pelaaminen on rentouttavaa ja mukavaa puuhaa, harrastus jossa ei tarvitse esittää muuta kuin on. Paitsi nyt näköjään tarvitsee. On pakko todistaa maailmalle, että olen tyttö ja pelaan ja näytän seksikkäältä kun pelaan. Kuka pelaa korkokengissä ja alusvaatteissa? En minä ainakaan. Eikä kaverinikaan.

Toinen versio onkin tunnetumpi mutta onneksi vähitellen muuttuva käsitys siitä, että pelaava tyttö on ruma tai ainakin läski. Totta kai on erinäköisiä ja ylipainoisiakin pelaajia tytöissä ja pojissa yhtälailla, mutta tämän kuvan viljely yleistävässä mielessä on epäreilua. Tätä samaahan tehdään miehillekin, jos mies pelaa, hänen on oltava aknenaamainen haiseva luuseri. Ja vaikka toinen olisi minkä näköinen, ei siitä pitäisi tehdä  numeroa. Tämäkin kuva on onneksi väistymässä taka-alalle pelien tullessa suuren yleisön huviksi. Aina kuitenkin vähemmistöä pitää mollata, tällä hetkellä tyttöjä on peliharrastuksissa vielä vähemmän joten alistetaan heitä. Haukutaan rumiksi tai väännetään seksiobjekti-muottiin. Mikä ihmisiä vaivaa? Miksi, kun googlaan "gamer girl" suurin osa kuvista on pornoa tai lihavuutta? väliin löytyy onneksi muutamia  kuvia tavanomaisista pelaajatytöistä.

Kolmas mutta onneksi nykyään melko vähän levitetty kuva on se, että gamer tytöt eivät oikeasti osaa. He ovat noobeja ja pelaavat vain söpöjä pelejä, eivät pärjää esim. Halossa tai eivät ymmärrä roolipelien mekaniikkaa. Saati, että osaisivat asentaa tai korjata laitteita ilman miehistä apua. Onneksi tähän käsitykseen ei usko (kai) niin moni. Meidän taloudessa se olen minä joka asentaa aina elektroniikan ja katson mikä vika tietokoneeseen on tullut. Ei tämä tee miehestäni yhtään vähemmän miehekästä tai minusta vastaavasti vähemmän naisellista. Minä vain osaan jotkut asiat ja hän jotkut toiset. Kuvittelemme, että sivistyneessä maailmassamme tasa-arvoisuus on pelkästään lisääntynyt, mutta jos asiaa tarkkailee niin huomaa, että epätasa-arvo on vain saanut uusia muotoja. Mainokset, tv-ohjelmat, netti... kaikki pursuaa ihmeellisiä nais-ja miesihanteita ja outoja vääristyneitä käsityksiä siitä mikä on normaalia ja oikein. Usein nuo mielikuvat on taitavasti maskeerattu joksikin muuksi, mutta jos katselee ympärilleen kriittisellä silmällä voi huomata, kuinka vääristyneitä kuvia maailmalle annetaan naisista ja miehistä yleensä ja spesifimmällä tasolla.

Toivonkin, että tällaiset halventavat ja tyhmentävät käsitykset kaikkoaisivat ihmisten mielistä ja sitä kautta myös netistä. Kun googlaan "gamer girl" en halua nähdä mitään yläpuolella listatuista. Haluan nähdä jotain tällaista:Näitäkin kuvia löytyy, mutta hetki kesti löytää näitä todennäköisesti tilastollisesti tavallisempia tyttöpelaajia. Totta kai meitä löytyy laidasta laitaan eri näköisiä ja tyylisiä mutta jotain pientä ääripään ryhmää ei pidä yleistää.


Jokainen voi tehdä osansa tässä IRL taistelussa ja toivon, että jokainen tuomitsee tyttö (ja poika) pelaajista levitetyt väärät käsitykset ja auttaa tuomaan esille sitä todellista, olemassaolevaa pelaavaa porukkaa joka ansaitsee kunnioituksen omana itsenään siinä missä muutkin.
Kiitos.

11 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

jos joku on niin tyhmä, että ottaa jotkut naurunappula (tai vastaavilla) sivustoilla olevat ääripäävitsi/-mollauskuvat tosissaan, niin mielestäni heidän ihan oma häpeä. fikusut ihmiset tajuavat kyllä, että pelaajissakin on ihmisiä laidasta laitaan, mutta suurin osa ovat siinä puolessa välissä eli ihan normaaleita. perusgamereita kiinnostaa enemmän se pelaaminen, kuin itsestään kuvien laittaminen nettiin, siksi noita extremejä tapauksia löytyy googlella helpommin.

Kopio kirjoitti...

Olet Mikko varmaan oikeassa ainakin osin. Google on silti käytetyin hakukone, ja kun sen kautta löytyy tällaisia kuvahirviöitä niin uskon puute alkaa näkyä. Ja harmillisen pieni osa väestöstä on niitä riittävän fiksuja tajutakseen... Ai että maailma on masentava paikka x)

Nappo kirjoitti...

Tuli tosta kolmannesta mieleen yks mistä (jo entisen...) miehekkeen kanssa puhuttiin. Ei liity peleihin, mutta mulle siis soitti yks tyttökaveri että voisko toi mun ukko mennä vaihtamaan sen autoon talvirenkaat koska sen ukko ei osaa. Hirveä huutonauru että eihän se ole mies eikä mikään joka ei renkaita osaa vaihtaa. Koitin sille sitten just selittää että toiset osaa toista ja toiset jotain muuta, eikä kaikkia miehiä edes kiinnosta autot. Niin ei, ei kelvannu selitykseks, koska jokaisen miehen pitäis kuulemma osata vaihtaa renkaat autoon. :D Jokaisen miehen siis kai kuuluis myös osata räpeltää tietokoneen kanssa!

Kopio kirjoitti...

Nappo esitit hyvän esimerkin! Nykyään enemmän ja enemmän arvostetaan koneella puuhailua ja sen pitäisi muka olla jokamiehen taito. ei se vaan ole:D Sama kun noiden autojen kanssa. Minunkaan miestä ei kiinnosta lainkaan autot, mutta kyllä hän silti ihan mieheltä näyttää x)

Mikko kirjoitti...

en voi esittää tähän esimerkkiä "mun miehestä", mutta itseäni ei myöskää kiinnosta pahemmin autot muuten kuin kulkupelinä paikasta A paikkaan B, kuljenkin yleensä polkupyörällä. okei renkaat osaan kyllä vaihtaa, mutta muuten konepellin alla oleva sielunelämä on täysi mysteeri :D

Kopio kirjoitti...

juu meidän ns. sivistysvaltiossa on nuo sukupuoliroolit aika pinttyneet.

Sande kirjoitti...

Paasaan hieman.

Pelaavat naiset ja tytöt ovat (varsinkin tällaiselle ikälopulle nörtille) vieläkin eksoottinen jutska, koska wanhoina hywinä aicoina ei naisia hiirenkorvissa tai joikkarinvarressa näkynyt, kun koko touhua muutenkin leimasin "lapsellisuus" ja niin päin pois. Ihan 2000-luvullakin olen tavannut naisia, jotka säälivästi katsovat kun kohkaan jostain Deus Exin erinomaisuudesta. Senpä takia on ihan kiva, kun on niitä pelaavia naisiakin. Ei oo niin ummehtuneen äijämäistä koko touhu, kuten huomaamme siitä miten fantasiapelien chainmail-bikinit ovat vähentyneet... Öh.

Samahan tietty pätee aina silloin kun mies/nainen menee alalle, jossa ei yleensä nähdä naisia/miehiä. Hämmästys ja kummastus! Paitsi Eva Wahlströmille ei taida kukaan uskaltaa vittuilla, mikä onkin järkevää.

Tämä autoista ymmärtäminen on sitten samankaltaista aivovajukkiajattelua kuin joku armeijan käyntipakko tai urheilun seurailu, ja on tietysti vain piintynyttä tapakulttuuria. Tällaiselle voi viitata huolettomasti isolla kintaalla. Hah! Vaikka ei renkaidenvaihto kyllä mitään rakettitiedettä olekaan, niin kuka ny jaksaa möyriä sormet ravassa ja polvet ruvella... Ennemmin sitä voi vaikka työllistää ihmisiä ja maksaa vaihdosta. Jei.

Kopio kirjoitti...

haha juu Evalle ei varmasti mennä kyllä sanomaan mitään:D
Kaippa itse kasikytluvun lopun tuotoksena olen ajatuksineni "edistyksellinen", ehkä se, että tunnen paljon tyttöpelaajia vaikuttaa kanssa omaan näkemykseeni. Tunnen tosin aika paljon enemmän niitä naisia jotka eivät tiedä miltä xbox edes näyttää saati mitä roolipelaaminen on.
Tuo lapsellisuus leima muuten näkyy edelleen joidenkin vanhempien tavassa antaa k18 pelejä 12 vuotiailleen, koska pelithän on lasten juttuja. typerää.
Kenties 10-20 vuoden päästä asiat ovat jo ihan erilailla.
kiitos kommentista!

Bjanze kirjoitti...

Pakko linkittää tähän keskustelu toisaalta netistä, joka herätti huomiota: http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/1526611/ovatko_tietokonepelit_ja_pelikonsolit_taysin_turha

Tuolla vauva.fi foorumilla nimittäin kaivattaisiin kovasti pelaavia naisia kertomaan että pelit eivät ole täysin turhaa ajanhukkaa.

Kopio kirjoitti...

Huhheijaa mitä sontaa juuri luin!! Noi foorumit on aivan älyttömiä, siellä pakisee asiasta mitään tietämättömät rouvat kukkahattuineen jotka tuskin suostuisivat keskustelemaan asioista fiksusti saati kuuntelemaan toisen puolen edustajaan. Pipi päitä.

Kopio kirjoitti...

http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viesti/1526611/ovatko_tietokonepelit_ja_pelikonsolit_taysin_turhakkeita/14884483/tietamattomyys_ei_ole_syy_olla_peleja_vastaan#14884483

Sinnehän kirjoitin, saas nähdä lukeeko kukaan:)