torstai 12. helmikuuta 2015

Siis nainen joka pelaa?

Tämän kertainen otsikko voi kuulostaa hiukan tyhmältä, mutta vielä tyhmemmältä tuo kuulostaa oikean ihmisen suusta kuultuna. Kyllä, tätä kuulee vieläkin hämmentävän usein vaikka eletään 2010- luvulla. Naisten osuus pelaajista kasvaa jatkuvasti, joidenkin kyselyiden mukaan tilanne on 50/50, mutta en ole varma mitä pelejä tähän kyselyyn on otettu mukaan. Eikö ole siis aika erikoista, että tänä päivänä edelleen uuteen (mies puoliseen)peliharrastajaan tutustuessa saa parhaillaan vastaansa loksahtaneen leuan ja pullahtaneet silmät kertoessaan harrastuksistaan? Tämä ilmiö ei ole edes mitenkään ikärajoitteista, vaan varsin nuorten miestenkin mielestä voi olla todella mystistä tavata nainen joka jakaa mielenkiinnon kohteet. En tiedä liikkuvatko/pelaavatko nykypäivän nuoret miehet liian homogeenisessä seurassa jossa ajatus naispelaajista on siten outo ja kaukainen. Itse olen ihan lapsesta asti hengannut melko heterogeenisessä joukossa, tyttöjä ja poikia on ollut aina suunnilleen yhtä paljon eikä ole ollut sen enempää poikien kuin tyttöjenkään juttu harrastaa videopelejä. Nähtävästi kuitenkin iso osa video- ja roolipeli harrastajista elää jotenkin eristetyssä tilassa toiseen sukupuoleen nähden ja voi oudoksua vastakkaisen sukupuolen edustajaa.

http://www.destructoid.com/blogs/The9BitGame/being-a-woman-in-the-videogame-industry-284237.phtml

Olen kuullut myös enemmän kuin tarpeeksi tapauksia, joissa naispuolinen pelifani saa alentavia kommentteja esim. pelipaidan pitämisen johdosta. "Et varmaan ole edes pelannut tuota" tai "osaatko muka oikeasti pelata?" siis mitä? Miksi tyttö tai nainen ei voisi pelata ihan siinä missä pojat tai miehetkin? Onneksi on ihan valtava osa pelaajia jotka eivät tee noin lapsellista eroa miehen ja naisen välille, ainakaan perustavalla tavalla. Tokihan mies on mies ja nainen on nainen, ei sitäkään voi kieltää. Mutta sen voi, että mies tai nainen olisi sukupuolensa takia huonompi jossakin tai, että sukupuoli jotenkin fundamentaalisella tavalla määrittää mielenkiinnon kohteet. Ei nimittäin enää meidän maailmassamme, jossa vihdoin on sisäistetty suurilta osin feministinen ajatus siitä, että sukupuoli ei huononna tai paranna ketään, eikä tee toisesta automaattisesti pätevämpää missään. Harmillisesti jotkut tytöt ja naiset ylläpitävät ihmeellistä "hot gamer girl" imagoa joka pahentaa asiaa entisestään.

http://rebloggy.com/post/gaming-girl-character-creation-girl-gamer-gamer/43645167719Eniten tämä ihmeellinen erottelu harmittaa sen heijastuessa itse peleihin, jotka valitettavasti suurimmalta osalta on kuvattu miesnäkökulmasta. Ei sillä että miesnäkökulma olisi jotenkin huono, olisi vain puhtaasti reilua, että pelit (tai niiden tekijät)ottaisivat huomioon myös sen toisen 50%:n odotukset ja toiveet eikä ruttaisi niitä kasan alimmaiseksi. Edelliseen syyllistyy toki myös elokuvat, kirjat yms. mutta koska näillä aloilla on nykyään runsaasti naispuolisia tekijöitä (huomattavasti enemmän kuin pelien parissa) on kuilu kaventunut jo jonkin verran. Pelialaa pidetään yleisesti tulevaisuuden alana, miksi se siis alistuu näin vanhanaikaisten ja auttamatta eilispäiväisten konventioiden ohjaamaksi? Milloin oikea tasa-arvo yltää myös meidän kaikkien rakastaman harrastuksen pariin? Koko ala saisi huikeasti nostetta ja lisää aineksia, jos se avartaisi katsettaan hiukan lisää. Näin ollen kannustankin kaikkia omakohtaisesti pitämään silmänsä auki ja mahdollisuuksien mukaan vaikuttamaan pienillä tai isoilla tavoilla alan tulevaisuuteen.


9 kommenttia:

Sande kirjoitti...

Pelibisnekseen heilahdetaan usein aika teknisistä lähtökohdista (tietsikoilla leikkiminen), ja pelisuunnittelupuolella taas on pääsyvaatimuksina usein joko hyvä kaveri firmassa, tai ennestään kokemusta pelialalta. Tämä tekee sisäänpääsyn vähän kapeaksi.

Naiset sielläkin pikku hiljaa enemmän porskuttaa (Dragon Age 2 oli naisen käsikirjoittama ja siinä olikin parhaat hahmot ja stoori...), mutta ottaapi aikansa.

Sande kirjoitti...

Ja tietysti vanhemmat saattaa kuvitella että ei tytöt tykkää mistään peleistä vaan pojat joten tytölle nukke ja chainmail-bikinit.

M454 kirjoitti...

Itse kun olen -80 luvun lopulla syntynyt ja Nintendolla aloittanut pelaamisen. Niin ei siihen aikaan juuri tyttöjä kovin kiinnostanut pelata. Jonkin verran nuorena saattoi pelailla, mutta sitten kenties ehkä murrosiän takia, joka naispuolisilla ennemmin tulee ne kiinnostukset muuttui ainakin oman ikäisillä. Eikä se kaikilla sitten se kiinnostus pelaamiseen ole säilynyt muutenkaan ainakaan iän karttuessa. Miehet ehkä enemmän kuluttavat aikaa pelaamiseen iästä riippumatta. Sitten jos lähdetään sille linjalle että mikä on "peli". Nythän siitä käydään vääntöä onko farmville tai candycrush edes "oikea" peli. No itse miellän ne pelit peleiksi, mutta kevyiksi sellaisiksi. "Oikeat" pelit (olkoot vaikka CoD tai DragonAge) sitten vaativat jo suurempaa ajankäyttöä ja mielenkiintoa. Etenkin roolipelien parissa naisia "näkee" nykyään enemmän. Kun taas jonkin FPS pelin parissa viihtyvä nainen onkin outolintu. Itselleni siis ei mitään väliä mitä mies tai nainen pelaa. Ikäväähän se on tosin tavallaan, että pelit tehdään miesten näkökulmasta miehille...enimmäkseen. Japani nyt varsinkin on tässä suhteessa miesvoittoinen maa. Eli suuremmat rinnat, pienemmät bikinit naishahmoilla. Itseäni ärsyttää tämä suuntaus. Tuntuu että siellä on jääty sille puberteetti iän mentaliteetin tasolle. Naisesta tehdään vain seksuaalinen objekti hivelemään juuri karvat kasvattaneen teinin silmää (saaden myös ostamaan kyseistä peliä suurissa määrin) Tosin siinä voi olla jokin kulttuuri juttukin mutta tiedä häntä. Alkaa tosin mennä jo niin jaaritteluksi itsellä että lopetan tähän :) Miehillä ja naisilla on tosin ajatusmallin ja fysiikan suhteen joitakin selviä eroja. Mutta ei ne juuri pelien parissa erotu mitenkään.

Kopio kirjoitti...

Heippa Sande! Varmasti on monella kohtaa vanhempien(ja yhteiskunnan ja sosiaalisten stereotypioiden) "vika" tämä jako peliharrastuksessa tyttöjen ja poikien kohdalla, itse ainakin muistan lapsuudesta tällaista, vaikka ei ihan noin kärjistettynä kuin esimerkissäsi. Onneksi tilanne on kuitenkin tosiaan jo vähän valoisampi ja aihe on noussut keskusteluihin vihdoin oikeasti, vielä vaan on paljon työtä ennen kuin todellinen tasa-arvoinen kohtelu saavutetaan. TOSIN myös muualla kuin pelien parissa on vielä tekemistä. Viimeksi nimittäin järkytyin kirjakaupassa löytäessäni lasten hyllystä "satuja tytöille" ja "seikkailutarinoita pojille" (tai vastaavasti nimetyt)kirjat. Voit varmaan kuvitella minkälaisia eroja tarinoissa ja kuvituksessa oli. Hiukan pääsi syke nousemaan, sillä juuri se pojille nimetty kirja sisälsi huomattavasti kiinnostavampia tarinoita joita olisin nimenomaan lapsena halunnut lukea prinsessasatujen sijasta(inhosin prinsessoja ja röyhelöitä ja pidin Turtleseista ja Batmanista) :D

Hei M454!
Samaten 80-luvun lopun tuotoksia olen ja kyllä kavereissa tytötkin pelasivat pentuna, ja suuri osa jatkaa yhä näin aikuisena. Onkin muuten hyvä pohdinnan aihe tuo, että mikä on ns. oikea peli. Videopeliharrastajan näkökulmasta nuo Farmvillet sun muut eivät kyllä ihan kriteereitä käytä, vaikka pelejä nekin toki ovat. Oma määritelmäsi tuosta ajankäytöstä ja perehtymisestä voi olla aika hyvä perusta pelien erottelulle ainakin jossain määrin. CoDiahan itseasiassa pelaa tosi moni nainen joka ei pelaa oikein mitään muuta. FPS tuntuu uppoavan naisiin ja tyttöihin aika paljon paremmin kuin kunnon rpg (Arcanum, Falloutit, Soulsit...) Mielenkiintoinen ilmiö jota muutama omakin tuttu todistaa.
Ja vielä, juuri tuo pointti että peleissä naiset aivan liian usein päätyvät kuvaamaasi osaan onkin se mikä harmittaa naispuolista pelaajaa ja jonka uskon heikentävän koko alaa huomattavasti. Oli aihe kuin aihe, epätasa-arvoinen kohtelu ei ole hyödyksi lopulta kenellekään. Se on nähty esimerkiksi monen kehitysmaankin kohdalla, että kun myös naiset saavat oikeuksia ja valtaa, koko maan yleinen hyvinvointi nousee. Uskon, että sama voisi päteä viihteessäkin! (ja jotta kukaan ei käsitä väärin, en pidä pelimaailman ongelmia samalla tavalla vakavina kuin kehitysmaiden...:p)

Anonyymi kirjoitti...

Jaa-a.

Mulle kertyi vuosia sitten XBOX360:lla CoD4:ssa yli 150 vuorokautta peliaikaa. En koskaan kuullut tytön/naisen puhuvan mikrofoniin ja nikkien tai viestittelyn perusteella arvioin naisia olevan aivan murto-osa pelaajista.

Oon käynyt 2000-luvun alussa lukion ja sen jälkeen yliopiston ja vielä 2010-luvulla toisen korkeakoulun ja tiedän noista paikoista vain 3 pelaavaa naista, jos jätetään huomiotta kevyet FB- ja mobiilipelit. Tuttavapiiristä pelaavia naisia ei siskon lisäksi löydy tietääkseni yhtäkään. Ja noista kolmesta kaksi oli WoW:ittajia. Jostain MMORPG:eistä löytyy jonkin verran naisia, mutta itse en noista välitä.

Olen viime aikoina myös katsellut avoimia roolipeliryhmiä foorumeilta ja sielläkin kaikki ilmoittautujat, joiden sukupuolen on voinut päätellä nikin/kuvan/nimen perusteella, ovat olleet miehiä.

Tässä nyt vain jotain esimerkkejä. Kyllä mun leuka tulee siis vastaisuudessakin vähäsen loksahtamaan pelaavan naisen tavatessani, varsinkin jos hän on kaltaisesi HOT gaming girl (tai kuvasi perusteella vähintääkin ihan hyvän näköinen).

Vielä enemmän hämmästyn jos nainen pelaa, on hyvännäköinen, EIKÄ ole "kissa-ihmis-tyyppiä". Mun luonne ei sovi yhteen kissa-ihmisten kanssa :) Kaikista tuntemistani pelaavista naisista kaikilla on ollut kissoja (tai he ovat ottaneet niitä myöhemmin, vieläpä kaksin kappalein). Pätee sekä siskoon, että noihin aikaisemmin mainitsemiini kolmeen ihmiseen ja nähtävästi myös suhun.

-Leuan loksauttelija

PS. Eksyin tähän blogiin, kun googlailin randomisti miksen ikinä tapaa pelaavia naisia :)

Kopio kirjoitti...

Tervehdys anonyymi (oletan) herrasmies!
Onkohan puhtaasti säkästä kiinni, keihin tutustuu pelimaailmassa? Itse tunnen tosiaan paljon naisia jotka harrastaa niin video- kun roolipelejäkin, mutta myönnettäköön, että vähän isompi osa on silti miehiä(mutta jostainhan nuo tilastot kertovat?).
Codista ei ole paljoa omaa pelikokemusta, mutta pari likkakaveria pelaa nimenoomaan codia, ei muuta. Voi olla, että ilmiö on todellisuudessa pieni, mutta näistä "only cod" tytöistä on jotkut ragenneet netissä.
Olen btw itsekin törmännyt pariin naiseen jotka ovat olleet nimenomaan wowittajia eikä muut pelit ole kiinnostaneet, jännä tämäkin, mutta varmaan löytyy vaastaavaa miehistäkin.

Kissaihmisyys on muuten ihan sukupuoleen katsomaton juttu pelaajien keskuudessa, ainakin omassa tuttavapiirissä(ja mitä netissä näkee) suuri osa miehistäkin on kissaihmisiä ja omistaa tai haluaisi omistaa sellaisen. Luulen tämän liittyvän siihen, että monesti pelit ovat loistavaa ajankulua ja viihdettä introvertille persoonalle ja näille kissat ovat yleensä mieluisaa seuraa :) Ei sillä, etteikö vilkkaat ja ulospäin suuntautuneetkin(koiraihmiset?) pelaisi yhtälailla, mutta erakkoluonteiselle(usein kissaihmiselle) jää enemmän aikaa pelata ja pelaamisen halu ja kiinnostavuus voi olla eritasoinen kun ei ole tarvetta pistää nenäänsä ulos :D

Anonyymi kirjoitti...

Säkästähän se tietysti on aika paljon kiinni. Enkä voi kyllä väittää yrittäneeni koskaan varta vasten änkeä itseäni sellaisiin tapahtumiin tai paikkoihin, missä pelaavia naisia voisi liikkua. Koulutukseni ovat myös sellaisilta aloilta, mihin pelaavat naiset eivät ehkä perinteisesti ole pakkautuneet. Toisaalta jos pelaavia naisia olisi niin paljon, kuin jotkut tutkimukset kertovat, niin silloinhan heihin pitäisi törmäillä vähän kaikkialla.

Voi myös tietysti olla etteivät naiset pidä pelaamisestaan kovin suurta meteliä. Ja olen vain missannut vaikka kuinka monta pelaavaa naista. En tiedä...miesten kohdalla tälläiset kiinnostuksen kohteet tulevat kyllä yleensä jollain tavalla esille. Kuinka paljon itse tuot pelaamistasi esille tuolla elävässä elämässä? Ja ihan mielenkiinnosta, pystyykö tuttujesi perusteella yleistämään missä koulutuslinjoilla tai harrastuksissa pelaavia naisia liikkuu?

Huvittava kuulla kissaihmisyyden olevan laajempikin ilmiö. (Itse en ole sitä kuitenkaan miesten kohdalla laajempana havainnut, ainakaan konkreettisena kissan hankkimisena tai siitä avoimesti haaveiluna.) Mulla on tämänkin suhteen siis huonot geenit :) Olen epätyypillinen introvertti, koiraihminen. Aivan kuten olen vähän epätyypillinen ujo, enkä oikein samalla aallonpituudella muiden ujojen kanssa.

En tiedä miksi innostuin kommentoimaan tähän. En enää edes kovin aktiivisesti pelaa, ainakaan tietokone/konsolipelejä. Kai kun sitä on nyt "haku päällä", toivoisi löytävänsä ihmisen jolla on tietynlainen tausta. Oon katsellut sika kateellisena youtubesta jotain vlogeja, missä pariskunnat nököttävät yhdessä sohvalla pelaamassa :)

Markus kirjoitti...

Hei,

Törmäsin vahingossa blogiisi Pelit lehden kautta ja huomasin sukupuoliin keskittyvän kirjoituksesi. Oikein hyvä kirjoitus ja avasi paljon ajatuksia aiheesta.

Ensinnäkin haluan kommentoida leuan loksahtamista. Se ei todellakaan ole kritiikkiä harrastustanne kohtaan vaan aitoa ihmetystä. Olen itse pelannut 25 vuotta ja tunnen kaveripiirissäni pari pelaavaa tyttöä. Vertailun vuoksi tunnen kymmeniä, ellen satoja miespelaajia. Henkilökohtaisesti ihmetys on aina positiivista, koska minua alkaa heti kiinnostamaan syyt miksi nainen tykkää pelata. Jos ne olisivat vaikka samat kuin minulla. Tai vielä mielenkiintoisempaa, jos ne ovat erit.

Sitten kun määrittelen heidät pelaavina tyttöinä, niin saan yleensä negatiivista palautetta. Minusta se on todella hieno asia, että tyttö pelaa, mutta miksi he eivät ole ylpeitä harrastuksestaan? Minä syytän yhteiskuntaa. Pelaavat tytöt eivät ole normi ja pelaamattomat paheksuvat heitä. Tämänkö takia harrastusta hävetään? Tähänkö meidän pitäisi saada muutos? Olkaa ylpeitä harrastuksestanne ympäristöstä välittämättä, niin ehkä 50 vuoden päästä naiste pelaaminen on normi siinä missä pelaaminen yleensä alkaa olla meidän sukupolvessa. Vaikka siinäkin on vielä tekemistä.

Olisi mukava lukea kirjoitus, jossa kerrot millaisella hahmolla sinä haluat pelata? Minun viimeaikaiset Darksouls ja Bloodborne hahmot ovat myötäilleet suoraan naisihannettani.

Kopio kirjoitti...

Hei taas anonyymi!
Itsekin epäilen noita tutkimuksia jotka väittävät että 50% naisista pelaa, taitavat tosiaan ottaa esim. Facebook pelit mukaan. Mutta on meitä silti!
On totta, että naiset ei ehkä tuo esille peliharrastusta yhtä paljoa esim. fani t-paidoilla eivätkä taida alkaa puhumaan peleistä niin herkästi. Itselläni on merkkinä harrastuksesta pieni 1-up sieni tatuoituna vasempaan lapaan, samainen sienihahmo avaimenperänä ja supermario pinssi penaalissa(tajusin vasta nyt että kaikki pelaaja-tunnisteeni liittyvät jostain syystä Super Marioon vaikka se ei olekaan omassa top 10 listassani :D). Jotenkin nykyinen mediakulttuuri on omalta osaltani vaikuttanut siihen, että en halua pitää ääntä pelaamisestani ellei se tule puheeksi muuten, tulee heti pelko että leimataan huomionhakuiseksi x-box ohjaimen nuoleskelijaksi :p
Ala valinnat tuntemillani naisilla jotka pelaavat ovat kyllä laidasta laitaan, itse opiskelen englantia, muut mm. biologiaa, sairaanhoitajaksi, joku on kokki ja yhdestä tulee kai puutarhuri tmsjne.
Eli kannattaa varmaan kysyä ihan suoraan ihmisiltä, että pelaako mitään. Ainakaan omat naispuoliset tutut eivät tuo asiaa julki ulkonäöllä tms.

Hei myös Markukselle!
Kiva, että löysit tiesi Pelikaappiin! Hyvä kuulla, ettei tuo ihmetys kaikkien kohdalla ole negatiivispainotteista, siitä reaktiosta tosin tulee yleensä juuri sellainen olo, että toinen ei usko tai katsoo että on tultu miesten reviirille (ei läheskään kaikki mind you, mutta näitä näkee!). Kuten tuossa Herra Anonyymllekin mainitsin, ainakaan oman piirin naiset ei tuo esille pelaamista kauheasti, joten joskus me voidaan mennä tutkan ohi. Parhaiten tämän huomaa peliliikkeessä asioidessa, kun joskus miespuolinen (yleensä nuori) myyjä tulee kysymään sellainen empaattinen ilme kasvoillaan, että "traviikohan neiti apua?" mutta tuokin on ihan viatonta ja ymmärrettävää, varmaan ajattelevat etten itse harrasta ja olen vähän ihmeissäni että mitähän se sukulaispoika halusikaan lahjksi :D
Pelaavaksi tytöksi määrittely häiritsee varmaan mm. siksi, että siinä on sana "tyttö", eihän miehiäkään kutsuta miespelaajiksi, vaan ihan vain pelaajiksi. Tällaista feminististä taka-ajatusta arvelen tuohon, mekin halutaan olla ihan vain pelaajia, ei naispelaajia tai pelaavia tyttöjä. Itsekin kuitenkin käytän vastaavia nimikkeitä ihan tunnistussyistä, tämä aika kun pelien saralla on vielä tällaista.

Hyvä idea blogiin tuo hahmomieltymys asia! Voisin siitä jonkun pätkän raapustaakin. Vastattakoon kuitenkin tähän jo, että yleensä tykkään sniper/jousi pohjaisesta taistelusta enemmän kuin hack&slash meiningistä, ainakin videopeleissä. Pöytä roolipeleissä taas mikä tahansa käy ja hahmoja onkin ollut ihan laidasta laitaan. Tykkään kuitenkin pelata mieluiten naishahmolla, koska pelin tarinaan samaistuminen on helpompaa silloin, miestä pelatessa on jotenkin jatkuvasti sivustaseuraaja olo.

Kiitoksia hyvistä kommenteista!