torstai 23. toukokuuta 2013

Xbox One- jee! Vai eeei?

Uuden sukupolven pelikonsolit ovat kohta kaupoissa kaikkien saatavilla. Itse sekä Xboxin, että playstationin esittelyjä luettuani mietin, mitä helvettiä? Onko näiden uusien upeiden konsoleiden tarkoitus olla pelikoneita vai yleisiä viihdekeskuksia? Vastaus kallistuu jälkimmäisen puoleen, ainakin suurin osa koneiden esittelyistä painottaa pelien kannalta turhia ominaisuuksia kuten jakamista, television katselua ja äänikomentoja. Miksi ei voida keskittyä siihen olennaiseen asiaan, pelikokemukseen? Tietenkän vielä ei voida sanoa, kuinka paljon kaikki ylimääräinen härpäke tulee näkymään konsolin käytössä tai kuinka paljon se tuo lisähintaa laitteelle. Omasta puolestani voin sanoa vain, että en pidä odotuksiani kovin korkealla (vaikka uutta konsolia odottelenkin). Mieheni kommentoi samaista asiaa pettyneenä: " Onko näiden tyyppien oikeasti tarkoitus saada ADHD- COD- jonnet vielä enemmän kiinni elämäntyyliin, jossa koskaan ei keskitytä yhteen asiaan tai olla paikoillaan?". Samaa mietin minäkin. Tokihan ihmisten vaatimustaso on noussut, mutta siinähän nousee.  Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty; saatan yllättyä positiivisestikin, kuka tietää. Asiaan:


Xbox One Tulee mukailemaan vanhaa versiota ainakin ulkoisesti. Laitteen ulkomuoto ei juuri muutu, mitä nyt kinect tulee vakituiseksi osaksi kokonaisuutta. Sisältä xbox tulee näyttämään about tältä:
kahdeksan gigaa järjestelmämuistia, 500 gigatavun kovalevy, Blu-ray-asema, HDMI-sisään- ja -ulostulo sekä USB 3.0 -tuki. On ollut puhetta, että tehot ylittäisiät tietokoneenkin, ainakin toistaiseksi (ehkä ei kuitenkaan mukaan lukien niitä parhaita tietokoneita?). Uutta boxia ohjaillaan äänellä, kinctiin heilumalla, sekä perinteisellä ohjaimella. Jos (peli?) tai leffa kokemus ei ole tarpeeksi yksinään, voit selata nettiä samalla toisessa ikkunassa tai jakaa mielipiteitä skypen kautta! Uhkailusta huolimatta jatkuva netin käyttö ei ole kuulemma tarpeen, tosin et tule pärjäämään ilman nettiä kuitenkaan päivitysten yms takia. Jopa jotkin yksinpelit tulevat tod. näk tarvitsemaan nettiä jatkuvasti joten, oikeastaan edellisen voi perua. Cloud- toimintoa tullaan käyttämään aktiivisesti esim. käyttäjän touhuja jatkuvasti tallennettaessa.


Asia joka itseäni harmittaa aivan hirveästi on se, että käytettyjen pelien pelaaminen tulee olemaan maksullista. Siis maksat pelistä ja sen jälkeen maksat vielä ekstraa jotta saat pelata kyseistä peliä. Ihan kuin nämä jätti-firmat eivät saisi pätäkkää riittävästi muutenkin. Onneksi ainakin osa ohjataan pelintekijöille. Myöskään Xbox 360:sen pelejä ei tod. näk tulla tukemaan. E3- messut tulevat antamaan enemmän osviittaa uusista konsoleista, niihin tulevista peleistä ja kenties jopa hintatiedoista. Tällä hetkellä tekeillä pitäisi olla 15 yksinoikeius peliä Xboxille, luultavasti vastaava määrä löytyy kilpailijan puolelta. Kahden pelijätin kilpajuoksu on loppumetreille asti varsin tasaista ja kumpikin saa varmasti omat kannattajansa.

Postaukseni sävy on selkeästi negatiivinen, mutta toisaalta en ole löytänyt hirveästi hihkumisen aihetta kummankaan tulevan konsolin puolelta. Playstation 4:ssa tulee olemaan lukemiseni perusteella suurinpiirtein vastaavat ominaisuudet (ohjainta lukuunottamatta) joten itse en ainakaan ole ensimmäisenä jonossa ostamassa kumpaakaan: Aika, muiden kokemukset ja arvostelut saavat näyttää tietä lopullisessa valinnassa. Ainakaan itse en ole sellainen pelaaja, joka ostaa jommankumman vain siksi, että on aina ostanut juuri sen merkin koneen. Olen jo aiemmin vaihtanut leiriä pleikkarilta boxiin, saa nähdä miten tässä erässä käy.
11 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Hauskinta tulevassa Xboxissa on vielä sekin että se keskittyy paljon niihin muihin viihdepalveluihin ja ne ei hyvinkään välttämättä tule edes toimimaan rapakon tällä puolella. En ole ollut tähänkään mennessä mikään erityisen Xbox -ihminen mutta tämä eräs esittelyn pitänyt herrasmies tiivisti ajatukseni tulevasta kons... viihdekeskuksesta aika hyvin sanomalla "Xbox, go home!".

Kopio kirjoitti...

Niinpä! Tuntuu siltä, että isot yhtiöt eivät saa ikinä tarpeeksi rahaa, aina pitää kehittää uusia keinoja tuoda rahaa sisään... Itseäni harmittaa eniten se fakta, että pleikkarilla tulee tod. näk olemaan aivan yhtä paljon ylimääräistä tavaraa mukanaan. Vaikeaa sanoa tuleeko kumpaakaan hankittua:D

Yellowhill kirjoitti...

Aika paljolti samanlaiset fiilikset tääläkin,mutta PS4:n suhteen en ole vielä heittänyt lusikkaa nurkkaan. Jos otetaan esimerkiksi huomioon kummankin konsolin julkistamistilaisuus, niin Xboxiin nähden sony on paljon enemmän keskitytty pelikonsolin valmistamiseen, kuin minkään 2000-luvun teknoperveilyn toteuttamiseen:D

Tosin, Sony on aika taktisesti pysynyt hiljaa käytettyjen pelien-suhteen ja sanonut vain, että niiden käyttämistä ei tulla estämään. Täten, vaikka Sony seuraisi samanlaista käytäntöä kuin Microsoftin huhutaan käyttävän (aktivointimaksut, käytettyjen pelien jällenmyyjien tuotoista osuus ym.), niin Microsoft on jo joutunut ottamaan suurimman vihan vastaan ja negatiivinen kuva tulevasta boxista on painautunut monen mieleen ---> siirtyvät Sonyn leiriin.

Kopio kirjoitti...

Itse olen PS4:sen suhteen aika skeptinen ja uskon, että aika vastaavilla periaatteilla mennään kuin boxinkin kanssa... Toki toivoa pitää, että näin ei käy!

Sande kirjoitti...

PS4 on kuitenkin selkeästi enemmän pelikone. Sielläkin on sitä yhteisöllisyyttä hössötetty, mutta pakkohan se on koska trendi. Ei siellä kuitenkaan mitään ihmeellisiä TV-lähetyksiä ja Skypejä ole hillumassa, enemmän kyse on omien tappovideoiden suoraa lähettämistä YouTubeen ja niin päin pois.

Plus siinä on enemmän suoraa tehoa, jos Microsoftin sekavat pilvipalvelupuheet eivät vakuuta.

Henkilökohtaisesti PS4 olis noin niinkuin jännempi keissi.

Kopio kirjoitti...

Sande: kertomasi perusteella kuulostaa hyvältä:) Varmaksi en kuitenkaan uskalla uskoa mitään ennen kun koneet on markkinoilla ja niistä on saatu muutama arvostelu. Toivottavasti ainakin toinen onnistuu pitämään homman hanskassa:)

Yellowhill kirjoitti...

Tälläinen uutinen aina huojentaa mieltä http://www.computerandvideogames.com/409789/ps4-first-and-foremost-a-game-console-says-hirai/

Mutta sit taas toisaalta olen samaa mieltä Kopion kanssa, että uskon sitten kun näen:)

Kopio kirjoitti...

Mukavia uutisia yellowhillilla, täytyy pitää peukut pystyssä tälle!

Sande kirjoitti...

Täähän tuli tuossa E3:ssa nyt sitten sillai selväksi, että Sony sai Microsoftilta supertankkerin verran ilmaista plus-PR:ää. Ei rajoituksia käytettyihin peleihin, ei online-pakkoa ellei pelijulkaisija ole mulkku, eikä mitään muutakaan. Ainoa poikkeama tais olla maksullinen PS+ jonka tarvii moninpeliin, mutta siinä taisi tulla jotain ilmaispelejä...

Ennakkotilasin PS4:n heti!

Kopio kirjoitti...

Sande: tuo on niin totta, tavallaan aika kus*päinenkin veto odottaa toisen julkistusta et voi kalastaa asiakkaat itselleen muttamalla omia lähtökohtia. Itsekin meinaan tuota PS4:sta kyllä aika vahvasti, mutta odottelen vielä josko microsoft tekisi jonkun viimehetken väistöliikkeen...

Hokkupi kirjoitti...

Viimehetken väistöliike done.