maanantai 5. marraskuuta 2012

Warhammer Fantasy Roleplay

Hei!
Tällä kertaa haluan kertoa teille Warhammer fantasy roleplaysta. Kuten olen blogissani aiemmin maininnut, olen jo melko kokenut pöytäroolipelaaja, warhammer tuo kuitenkin aivan uuden pelityylin pöytään ja omalla kohdallani uuden systeemin omaksuminen on vieläkin vähän vaiheessa. Aloitimme muutama viikkoa sitten ystävä pariskunnan kanssa pelaamaan ja olemme saaneet pidettyä jo kolme pitkää sessiota pelin ääressä.


Meillä on ollut käytössämme kuvan mukainen perussetti jolla pääsee oikein hienosti alkuun, sisältöä on koko rahan edestä eikä lisäosia ole pakko ostaa ihan heti. Suositeltavaa on kuitenkin hankkia Adventurers toolkit ja Game Master's Toolkit jossain vaiheessa peliä sillä ensin mainittu tuo hahmoille lisää vähän kaikkea ja jälkimmäinen helpottaa GM:n työtä uusine vihuineen ja muine lisäsisältöineen.


Hahmon luonti on aika erikoinen verrattuna perinteisempiin peleihin, aluksi valitset Career kortin (joita on ehkä miljoona) jonka perusteella alat väkertämään pikkuiselle hamopaperille yksityikohtia. Hahmopaperi sisältää vain perustiedot, abilityt ja skillit, taistelussa käytettävät taidot tuleat esiin action kortteina, kuten viereinen kuva omasta hahmostani näyttää. Itse valitsin careeriksi mercenaryn ja olenkin porukan tankki. Toinen naispelaajamme valitsi tulimaagin ja mieheni hullun zealotin. Porukka on yllättävän tasapainoinen taistelussa.
 
Viereinen kuva esittelee pelin käyttämiä noppia jotka poikkeavat normaalisti käytettävistä todella paljon. Numeroiden sijasta tahkoille on piirretty kuvia jotka kaikki tarkoittavat eri asioita. Keltaiset nopat ovat skillinoppia joita saa heittoon luonnollisesti oman skillin verran. Sinisiä noppia saa hettoonsa skilliä tukevan abilityn verran. Violetit nopat kuvaavat teon aikeutta ja GM päättää näiden määrän heitossa. Valkoiset nopat ovat onninoppia joilla voi buustata heittoaan, mustat nopat ajavat samaa asiaa esim. vihollisella. Punaiset ja vihreät nopat ovat erikoisempia, hahmolla on nimittäin alla olevan kuvan kaltainen stancemittari jonka mukaan voidaan vaihtaa heiton sinisiä noppia joko vihreiksi tai punaisiksi. Vihreä puoli tarkoittaa hahmon olevan hiukan rauhallisemmassa tilassa (conservative)ja punainen taas päinvastoin osoittaa hahmon olevan holtiton (reckless). Punaisella saa helpommin ekstra hyviä onnistumisia mutta samalla saa myös helpommin huonoja aikutuksia (fatigue, stressi) ja vihreillä saa varmemmin perusonnistumisia ilman huonoja vaikutuksia. Asiaa on vaikea selittää joten täältä voit kokeilla heittoja ja nähdä selityksiä tuloksille.



Warhammeria voi pelata oikeastaan ihan samoin kuin perus ropeja, taistelua lukuunottamatta. Taistellessa hyödynnetään luonnollisesti edellä selitettyä noppasysteemiä, mutta myös mainitsemiani action kortteja. Näitä kortteja on hirveä määrä erilaisia, perus kortteja ja advanced kortteja. Kortteja saa hahmon careerin ja taitojen perusteella ja niistä löytyy käytettäviä iskuja miekkailuun, magiaan, jousella ampumiseen jne. Korteilla on myös kaksi puolta, vihreä ja punainen. Kortin eripuolilla on hieman eri vaikutukset ja se, mitä puolta käytät on riippuvainen yllä olevasta stance mittarista, aivan kuten punaiset ja vihreät nopatkin. Warhammerissa action cardit korvaavat esim D&D:stä tutut magia listat ja taisteluskillilistat. Tämä on perus peleihin tottuneelle vähän vaikeaa omaksua (tai no siis minulle) mutta esim. täydelliselle keltanokalle tämä systeemi voi hyvin olla selkeämpi oppia kun hahmon tiedot ja taidot ovat ykinkertaisesti koko ajan käsillä. kortit myös kertovat kuinka kauan pitää odottaa ennen kuin kyseistä taitoa oi käyttää uudestaan. Olemme laittaneet muistutukseksi käytetyn kortin päälle D6 nopan näyttämään kuinka monta kierrosta on odottelua jäljellä, peli itse käyttää ns. tokeneita.

 Peli on varsin hauska kun siihen pääsee sisälle ja oppii säännöt (edes pinnallisesti). Laatikon huikea sisältö saattaa heittää varsin onnistuneen intimidate rollin ensikertalaiselle (Ainakin itselleni), mutta siitä pääsee kyllä yli kun tutkii aikansa kirjoja ja kortteja ja opettelee kaveri porukan kanssa pelaamaan ilman paineita. Voin suositella oikeastaan kenelle tahansa fantsusta kiinnostuneelle, konkareille ja keltanokille. Jostain syystä kuitenkin koen, että rope-ummikoille tämä voisi olla enemmän kuin hyvä aloitus paketti roolipelien maailmaan.

6 kommenttia:

Sande kirjoitti...

Warhammer-sarjasta on tullut hutkittua vain noita 40K-pelejä, Dark Heresyä, Rogue Traderia ja Deathwatchia. Ne ovat perinteisiä ropeja, D100 ja siinä se. Tuo korttihässäkkä tosin voisi tavallaan olla ihan kiinnostavaa...

Kopio kirjoitti...

juu kannattaa kokeilla, tuo kivaa vaihtelua perinteiseen touhuun :)

Jonas kirjoitti...

Ensimmäistä editiota tuosta on tullut pelailtua aikanaan ja on tarkoitus taas ryhtyä paahtamaan. Warhammer Fantasyssä on aina itseäni viehättänyt sen maailman vinous ja nurja huumori.

Kopio kirjoitti...

Itseäni Warhammerissa on vehättänyt eiten synkkyys, D&D kun on välillä vähän turhan hilpeää omaan makuun niin tämä on oikein sopivaa vaihtelua perintisempään fantasiaan.

Jonas kirjoitti...

Siis se Grimdark™, siitähän se hupi irtoaakin. En nyt tiedä menikö ihan näin Mel Brooks nimisen koomikon sitaatti mutta osapuilleen kuitenkin "Kun minä saan paperihaavan se on traagista, kun joku toinen tipahtaa avoimesta viemäriluukusta ja heittää henkensä se on koomista." Warhamsterissa se toinen jolle sattuu kaikkea mielenkiintoista voi olla oma hahmo tai kaverin.

Kopio kirjoitti...

Varsin toimiva sitaatti :D