Sain uutta pelattavaa, eli Dragon´s Dogma asuu meillä vihdoin! Oikeastaan ostin sen miehelleni joka on jo pitkään halunnut kyseisen pelin käsiinsä mutta tokihan itsekin olen päässyt sitä hiukan pelailemaan, joskin reilusti vähemmän kuin mieheni. Sain pelin kaiken lisäksi edullisesti verrattuna puotien hintoihin, tilasin sen nimittäin VDP:Stä jossa on jopa osamaksuvaihtoehto köyhimmille pelaajille.
Ensimmäisenä ihmettelen, miksi hitossa tätä peliä on verrattu Skyrimiin ja Dark Soulsiin?? Dragon´s Dogma ei voisi enempää olla erilainen kuin edellä mainitut. Mieheni kanssa päädyimme vertaamaan peliä pikemminkin Dragon age originsiin. En tiedä ovatko skyrimiin vertailijat pelanneet peliä lainkaan ja osaavatko Dark Soulsiin vertaajat pelata mitään peliä. Skyrimin kanssa samaa on vain se, että pelissä on lohikäärme, kun taas Dark Soulsin kanssa yhteistä ei ole mikään. Synkkiin sieluihin verratessa kirjoitettiin dogman olevan yhtä vaikea ja samanlainen tunnelmaltaan. Juu ei. Kuka amatööri voi onnistua tekemään noin surkean arvion pelistä? Tokihan kaikki postauksessa mainitut pelit kuuluvat fantasia- genreen ja ovat kaikki jopa rpg pelejä, mutta kaikki tyysti erilaisia. Skyrim on helppo hiekkalaatikko, Dark souls tappavan vaikea kauhu-fantsu ja Dragons Dogma selvästi japanilainen rpg, sen huomaa jo erikoisesta käyttöliittymästä ja ulkoasusta.
Alku rage sivuun ja itse peliin:
Hahmon luonti on tehty varsin hyvin, sukupuolen ja classin lisäksi saat muokata hahmon ulkonäköä aina pituuteen, painoon, lihaksikkuuteen, ryhtiin ja monipuolisiin hius/parta-vaihtoehtoihin asti. Hienointa on se, että valitsemasi hahmon koko ja classi vaikuttaa pelissä ihastuttavan paljon! En tiedä itsekään vielä kuinka paljon tarkalleen koko vaikuttaa, mutta ainakaan realistisesti jättimäinen soturi ei mahdu pienestä kolosta aarretta hakemaan siinä missä pikkuinen rogue mahtuu oikein hyvin.
Tutoriaali oli mielestäni pelin kannalta todella huono veto. Se ei liity varsinaiseen peliin mitenkään ja joka tapauksessa jää aika turhaksi (ellei sillä sitten ole myöhemmässä pelissä jotain merkitystä? Ei ainakaan ole näkynyt vielä.) Kun varsinainen peli alkaa, selitetään kaikki tarpeellinen kyllä niin kuin normaalistikin. Tavallaan käyt siis kaksi tutoriaalia läpi. Miinus merkki tästä on kuitenkin hyvin pieni sillä tuo nyt on aika pieni juttu ja on varmasti yksilölistä kokeeko alku turorialin tarpeelliseksi.
Tähän väliin on hyvä huomauttaa, että jostain syystä pelintekijät ovat tehneet sellaisen päätöksen, että pelaajalla ei voi olla kuin yksi tallennus kerrallaan. Eri hahmojen kokeilu ei siis ole ihan joustavaa. Toinen juttu, checkpointeihin ei kannata luottaa sillä ne saattavat olla monien tuntien päässä siitä mihin olet päätynyt, miehelläni kävi aika ikävä vahinko tämän takia. tallenna siis ahkerasti!
Pelaaminen vaatii ainakin omalla kohdallani jonkin verran totuttelua, sillä peli toimii aika eritavalla genren edeltäjiin verrattuna. Sanotaan nyt näin, että japanilainen ja Capcomilainen suunnittelu ja toteutus näkyy varsin reilusti. Homma voisi toimia yksinkertaisemminkin, mutta toisaalta erilaisiin käyttiksiin tottuneilla ihmisillä on varmasti toinen mielipide. Tämä onkin vain tottumis kysymys, pelin ohjaus toimii kuitenkin todella hyvin ja taistelu on erittäin mielekästä, varsinkin kun pääsee kiipeämään hirmujen niskaan ja mäskimään goblineita oikein kunnolla.
Dragon´s Dogman isoin ns. Oma juttu on Pawnit, eli päähahmon apurit. Pawnit ovat sotureita joita Arisen(joksi päähahmokin tulee) voi käyttää hyväkseen matkallaan. Voit jo hyvin aikaisessa aiheessa käydä Riftstonen kautta hakemassa ja vaihtamassa kanssasi kulkevia pawneja. Päähahmo saa kuitenkin matkalleen myös yhden pawnin jonka pelaaja saa suunnitella kuin oman hahmonsa ja tämä pawni on ainoa joka kehittyy päähahmon mukana. Kannattaa valita harkiten, sillä tätä pawnia ei voi muuttaa eikä uutta saa tehdä (ellei jossain paljon myöhemmin, mutta epäilen). Pawnin classiin voi kuitenkin vielä käsittääkseni vaikuttaa.
Levelit toimivat Dragon´s Dogmassa niin, että ne päivittyvät automaattisesti. Samalla kuitenkin keräät pisteitä joilla saat ostaa eri asetyyppeihin erikoisiskuja tai atribuutteihin augmentteja. Inneissä voi varastoida omia tavaroita ja ostaa taitoja, levätä ja asettaa taidot uudelleen niin usein kuin haluat. Myytäväksi tarkoitettua tavaraa kannattaa aina säilyttää innissä, sillä myyntitilassa ne tulevat kuitenkin näkyviin. Myös omalle pawnilleen kannattaa syytää tavaraa, sillä mitä vähemmän kannat, sitä nopeammin kuljet.
Dragon´s Dogmasta voisi jaaritella vielä vaikka kuinka paljon, mutta postaus on jo nyt hirvittävän pitkä. Lupaan kirjoittaa vol. 2:sen heti kun saan tarpeeksi lisää järkevää sanottavaa. Lyhyesti:
Peli kannatta ostaa jos pitää fantasiasta ja rpg:stä, se toimii, on kaunista katsottavaa ja maailma pelissä on valtava joten tutkittava ei lopu ihan heti kesken. Olkoonkin perus fantsu juonellisesti, toteutus on onnistunut erinomaisesti. Paitsi alkumusiikki, älkää säikähtäkö sitä, se on kamala animemusapätkä jota ei toisteta myöhemmin, pelissä itsessään musiikki on hyvää ja aiheeseen sopivaa. Kenties joku Capcomin pomon siskon pojan bändi on halunnut julkisuutta, en tiedä.
2 kommenttia:
Olen itse tykännyt tuon pelin ulkoasusta sangen paljon, siitä alun Välimerellisestä kalastuskylästä aina siihen miltä hirviöt näyttävät, tai sanotaan vaikka näin että tekijät ovat tajunneet että klassinen perusfantsu on toimivaa ja hirveän kokoinen aarnikotka on huolella toteutettuna varsin vaikuttava ilmestys pelissä ilman että sitä tavitsee rankentaa piikeillä ja kalloilla. Värimaailmakin on erittäin toimiva.
True that, yksinkertaisuus tietyissä rajoissa parantaa laatua tosi paljon:)
Lähetä kommentti