torstai 21. helmikuuta 2013

Terraria: kevyt katsaus

Viimeisin innostus perheessämme on ollut ihanan söpö minecraft- tyylinen Terraria. En ole parin viikon aikanakaan vielä täysin selvillä siitä, mitä kaikkea pelissä voi tehdä mutta kerrotaan nyt tärkeimmät: Alussa valitaan oma söpö pikselihahmo, tyttö tai poika, jonka ulkomuotoa saa pikkiriikkisen tuunata mm. värivalinnoilla. Seuraava askel on päättää, haluaako minkälaisen vaikeusasteen (Helpoin; hahmon kuollessa menetät rahaa, vaikein; hahmon kuollessa hahmo ihan tosissaan kuolee). Lopulta saadaan päättää minkä kokoista maailmaa haluaa lähteä tutkimaan: Pienin on aloittelijalle paras sillä pelin perusideasta saa näin nopeammin kiinni. Keskitaso on tietenkin vähän kokeneemmille ja suurin jo konkareille jotka haluavat lisää maata ja haastetta. Terraria-wiki on kätevä apu jos jäät jumiin tai haluat vain tietää lisää pelin maailmasta.


Alkuvalintojen jälkeen onkin aika paneutua itse peliin. Hahmolla on valmiina muutama työkalu joilla lähdetään hakemaan rakennusmateriaalia kylän perustamista varten mm. puita kaatamalla ja maata kaivamalla. (Maan uumenista löytyy perus maa-aineksen lisäksi myös kiveä, kultaa, hopeaa jne.) Aluksi kannattaa rakentaa jonkinlainen talo joka suojaa yöllisiltä vihollisilta (zombieilta ja demonisilmiltä) kunnes hahmo on kyllin hyvin varustettu lähteäkseen niitä lahtaamaan. Talot ovat muutenkin tärkeitä, jos haluaa saada asukkaita kyläänsä. Ensimmäisen asukkaan pelaaja tapaakin heti pelin alettua, sillä "guide"- npc pyörii alueella valmiina neuvomaan pelaajaa. Ensimmäinen talo jonka rakennat tulee guide-hahmon kodiksi; ei siis kannata aloittaa rakentamista omasta hulppeasta pytingistä ellei halua kämppäkaveria. Lisää asukkaita saa kun tietyt ehdot täyttyvät. Esim. Kauppiaan saat kun sinulla on tyhjä talo (josta löytyy valon lähde, tuoli ja pöytä) ja 50 silver coinia taskussa. Jokainen uusi asukas tarvitsee kotiinsa edellä mainutut vähimmäis varusteet, muuten he eivät saavu. Muita npc- hahmoja ovat mm. sairaanhoitaja, asekauppias, pommimies ja druidi. Jokaisella kyläläisellä on oma juttunsa joka hyödyttää pelaajaa, kannattaa siis perehtyä asukkaiden hankkimiseen!


Maan uumenista löytyy erilaisten metallien ja mineraalejen lisäksi myös "sydänkristalleja" joiden avulla hahmon hp- mittaria saa kasvatettua. Hahmolla on myös mana- mittari mm. taikasauvojen käyttön. Manaa saa lisää etsimälä yöllä maahan pudonneita tähtiä (10 tähteä=  manakristalli) joten yöllä kulkeminen on vaaroista huolimatta kannattavaa. Metalleista saa tehtyä parempia armoreita ja aseita. Savesta saa tehtyä kotiin esineitä kuten vateja ja hiekasta saa tehtyä lasia. Terrariassa saa tehtyä kotiin hurjan määrän eri esineitä joista suuri osa on käytännössä koristeita. Kuitenkin esim. Sänky on tärkeä esine sillä sen aulla voi päättää mihin hahmo respawnaa. Hyötytavaroita saa tehtyä itse ja toki niitä löytyy vihollisiltakin. Omat lempi varusteeni ovat grappling hook, joka helpottaa etenkin maan alla kulkemista ja taikapeili, jota käyttämällä hahmo siirtyy kotiin turvallisesti. Kaikkia tarvekaluja en ole vielä saanut hankittua, mutta kaikki aikanaan.

 Terrariassa on muutama eri alue (biomi) joissa on erilaisia vihuja ja materiaaleja mm: Metsä, aavikko, viidakko (ja underground viidakko), meri, underground ja underworld, tyrmät, leijuvat saaret... Sitten on korruptoitunut alue josta löytyy enemmän ja pahempia vihuja. Korruptoituneen alueen alta löytyy shadow orbeja joita kannattaa tuhota; niistä saa hyvää tavaraa ja kun on tuhonnut kyllin monta, jättimato eater of worlds ilmestyy ja saat mahdollisuuden tappaa sen. World eater on yksi isoista pahiksista joita kuuluu saada listittyä. Muita ovat mm. Cthulhun silmä, skeletron ja wall of flesh. Korruptoituneen alueen vastakohtana on Hallow (tämä ilmestyy kun wall of flesh on hoideltu) joka on satumaa- tyylinen alue. Sekä korruptoitunut, että hallow alue leviävät ja niiden leviämistä voi itse edistää.

Terraria on hurjan laaja ja monimuotoinen peli, se koukuttaa pitkäksi aikaa ja jonkin verran saa kuluttaa aikaa ennen kuin on saanut kaiken mahdollisen hankittua ja löydettya ja tapettua. Steamissa peli maksaa alle kympin eikä se kaupoissakaan yleensä yli 20 euroa maksa joten sijoitus on ihan kannattava. Olit sitten minecraftin ystävä tai aivan keltanokka tällaisessa pelissä, kannattaa kokeilla.5 kommenttia:

Jonas kirjoitti...

Onneksi tuosta on tulossa myös pleikkadudexien ja dudettejen versio. Oma totaalinen nuhapumppu-PC ei itseasiassa pysty edes Terrarian pyörittämiseen.

Kopio kirjoitti...

Ohhoh, siinä saa olla koneella jo ikää aika paljon! Tämä kun ei vaadi käytännössä mitään.. Mutta hyvä kuulla että pelialustavalikoima laajenee:)

Mikko kirjoitti...

22 tuntia takana terrariaa ensimmäisen viikonlopun aikana ja vasta alan oppimaan perusasiat :D todella koukuttava peli ja tosiaan olisi voinut käyttää paljonkin huonommin sen 2,50 euroa mitä tuo on nyt steamissa. tästä kirjoittamastasi jutusta sai paljon hyödyllistä infoa alkumetreille joten kiitos siitä :) myös nuo pelin wiki-sivut on ollu ahkerassa käytössä pelin rinnalla. tämä kuuluu niihin peleihin joita ei pysty pelaamaan vaan 10 minuuttia...

Kopio kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kopio kirjoitti...

Kiva, että esittelystä oli apua!
Koukutus tämän pelin kohdalla taitaa olla kympin luokkaa..:)