torstai 9. lokakuuta 2014

Esittelyssä Edna & Harvey: The Breakout

Alkuun jälleen pahoittelut venähtäneestä kirjoitusvälistä, koulu on keksinyt vaatia roiman osan ajastani! Viimeaikoina olen aina mahdollisuuden tullen pelaillut otsikon mukaista peliä jonka ostin taannoin tarjouksella. Aluksi katselin pää vinossa pelin ulkoasua, joka on kieltämättä varsin hilpeä ja omalaatuinen. Jos olisin antanut pelkän nopean ensivaikutelman hallita, en ehkä olisi ostanut tätä peliä. Tarkemman syynäyksen tuloksena huomasin kuitenkin, että tässä on oltava sitä jotakin. Lisäksi tällaiset pulmanratkonta-naksuttelut ovat viimeaikoina viihdyttäneet minua joten päätin kokeilla. Nyt esittelenkin pelin lyhyesti, enkä tälläkään kertaa selosta juonta kauheammin, etten spoilaa peliä kenellekään.


Edna and Harvey: The Breakout on saksalaisen Daedalic Entertainmentin tuotoksia ja samaan sarjaan kuuluu myös Edna and Harvey: Harvey´s new eyes. Peli toimii naksuttelupohjalta ja sisältää runsaasti eritasoisia ja tyylisiä pulmia joita ratkomalla päästään etenemään juonessa. Ulkoasultaan ja taiteeltaan peli poikkeaa valtavirrasta reippaasti. Outo tyyli saattaa joillakin hangata vastakarvaan mutta kun erikoisuuteen tottuu, se on oikeastaan aika nerokas. Hahmot ovat sarjakuvamaisen karikatyyrimäisiä sekä ulkoisilta, että sisäisiltä ominaisuuksiltaan. Mustaa huumoria viljellään pitkin peliä ja aiheet ovat paikoitellen itseasiassa aika rankkoja, lisäksi lapsekas ulkoasu antaa niille erikoisen kontekstin.



Päähahmo Edna ja hänen ystävänsä Harvey(puhuva pehmolelukani) asuvat mielisairaalan pehmustetussa huoneessa ja ensimmäinen tehtävä onkin keksiä pakoreitti tuosta kurjasta kopista. Ednalla on Harveyn kautta erikoinen kyky päästä tutkimaan menneisyyttään(=muistojaan) joka tuntuu muutoin olevan tavoittamattomissa, sillä Ednan muistia yritetään jostakin syystä tasaisin väliajoin pyyhkiä puhtaaksi. Nämä muistelot eroavat muusta pelistä ja niiden aikana pelityylikin on hieman erilainen mm. niin, että Harveytakin pääsee ohjailemaan. Yleensä nämä flashback- hetket opettavat tai kertovat Ednalle jotakin olennaista joka autaa etenemisessä. Luonnollisesti Edna haluaa vapauteen ja lähtee selvittämään miten päästä pois, samalla hän haluaa saada selville miksi hänen muistiaan sormeillaan jatkuvasti. Edna tutustuu seikkailunsa aikana toinen toistaan erikoisempiin hekilöihin ja saa pikkuhiljaa selville enemmän menneisyydestään ja siitä, miksi hän on joutunut mielisairaalaan. Harvey pitää Ednalle seuraa ja kommentoi tämän tekemisiä aika ajoin. 


Pelimekaniikka on yksinkertainen, niin kuin naksuttelupeleissä voi olettaakin olevan. Ympäristössä liikutaan hiiren avulla, oikeassa alalaidassa on tavara-lista ja vasemmassa toimintorivi. Toimintoja on neljä erilaista: Look at(katso), Pick up(ota/poimi), talk to(juttele) sekä use(käytä). Idea on yksinkertaisesti se, että haluttu toiminta valitaan ensin klikkaamalla, sitten toiminto suoritetaan halutulle kohteelle. Esim. Naksauta "talk to" painiketta ja sen jälkeen jotakin esinettä, ja Edna kommentoi sitä tai juttelee sen kanssa. "Use" napilla voi sekä yhdistellä esineitä keskenään, että antaa niitä muille. Pulmat vaativat paikoin erikoisiakin esinekombinaatioita. Tässä kohtaa kannattaa muistaa, että päähahmo on lievästi pimeä, joten "hullun" rooliin samaistuminen voi tuottaa tulosta. Pelin idea selviää yksinkertaisesti kokeilemalla, varsinaista tutoriaaliakaan ei ole, eikä sitä toisaalta tarvitakaan. Pahan paikan tullen googlatkaa läpipeluuopas avuksenne, sillä vaikka peli näyttää lapsekkaalta, sen vaikeustaso ei sitä ole. Pulmat eivät kuitenkaan ole mahdottomia ja miltein kaiken saa kyllä selvitettyä jos vain on kärsivällinen (itsehän en sitä ole, joten apuja tulee joskus vilkaistua). 

Edna and Harvey: The Breakout on mielestäni onnistunut osoitus siitä, että joskus kannattaa lähteä rohkeasti omille poluilleen taiteen ja huumorin kansa, sillä ne ovat ehkä pelin parhaat puolet. Pulmatkin ovat pääosin järkeen(järjettömyyteen?) käyviä ja nokkelia, ja hahmot sillä kuuluisalla hyvällä tavalla persoonallisia. Juurikaan pahaa sanottavaa en keksi, ellei sitten sitä lasketa, että välillä saattaa tuntee itsensä (allekirjoittanut ainakin) ääliöksi hullujen ajatuksenjuoksun keskellä.